Sok z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty

Kapusta była znana i niezwykle doceniana już w starożytności.

Sok bogaty w witaminy

Kiszona kapusta, podobnie jak otrzymany w trakcie jej kiszenia sok, jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B12 i B6), C, K, E, jak również pierwiastków takich jak: żelazo, potas, wapń, czy błonnik.

W okresie jesienno – zimowym, gdy często borykamy się z  osłabieniem i zmniejszoną odpornością or

ganizmu, picie soku z kiszonej kapusty dostarczy nam niezbędnych witamin wzmacniając nasz system immunologiczny.

– Witamina B12 wpływa ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, wzmacnia nasz układ nerwowy, odporność na stres, a także odświeża umysł,

– Witamina B6 ułatwia rozkład aminokwasów w organizmie, ma również wpływ na przemianę białek i węglowodanów. Ponadto umożliwia magazynowanie energii, ma wpływ na pracę serca, ciśnienie krwi, czy skurcze mięśni,

– Witamin C, czyli inaczej kwas askorbinowy, świetnie wspomaga odporność, ma także wpływ zwiększoną wydolność mięśni,

– Witamina K odgrywa także dużą rolę w naszym organizmie. Odpowiada m.in., za krzepliwość krwi, bierze udział w gospodarce wapniowej. Ponadto ma działanie antynowotworowe.

– Witamina E odpowiedzialna jest m.in. za dostarczanie składników odżywczych do komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witaminę E wykorzystuje się w leczeniu męskiej bezpłodności, miażdżycy, czy chorób serca.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty nie tylko wzmocni nasz organizm dostarczając witamin, ale ma również właściwości łagodzące kaszel. Można po niego sięgać także w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.

Po sok z kiszonej kapusty bardzo często sięgają osoby mające problemy trawienne, czy odchudzające się.

Sok ten pobudza trawienie, reguluje pracę jelit, a dzięki dużej zawartości błonnika przyspiesza także przemianę materii. Ponadto łagodzi skutki choroby wrzodowej i działa ochronnie na śledzionę, wątrobę i woreczek żółciowy.

Dzięki dużej zawartości witamin, sok kapuściany niweluje nieprzyjemne i szkodliwe działanie alkoholu.

Ma także działanie oczyszczające, dlatego warto pić sok z kapusty nawet 3 razy dziennie po ok. ½ szklanki, w tym pierwszą porcję na czczo, a ostatnią ok., 30 minut po kolacji.

Napój  ten bogaty jest również w przeciwutleniacze.

www.leczeniehemoroidow.com.pl www.pamiec.org www.rzesy.net