Podwodne skarby

Podwodne skarby

Fauna i flora mórz nie tylko mogą cieszyć ludzkie oko, ale stanowią także bogate źródło substancji niezbędnych dla zdrowia – przyczyniają się bowiem do wspierania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Niezbędne kwasy tłuszczowe

Wielu badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego. A jeśli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg oraz ich współpracownicy zauważyli, że populacja Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadko choruje z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera duże ilości białka, tłuszczów oraz małe ilości cholesterolu.
Ale przecież społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy oraz Ameryki również spożywają duże ilości białka oraz tłuszczów, a mimo to zagrażają im choroby serca. Jak to wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się duże ilości białek oraz tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż ludzie żyjący w krajach wysokorozwiniętych. Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (5-8 g dziennie) jest korzystna, ponieważ przyczynia się ona do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi oraz wspomaga właściwą pracę mięśnia sercowego, a także wpływa na proces krzepnięcia krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3 (a bardziej precyzyjnie – kwas dekozaheksaenowy) są bardzo istotne we właściwym rozwoju układu nerwowego. Z tego powodu są one zalecane także kobietom w ciąży. Głównym naturalnym źródłem tych kwasów tłuszczowych są ryby morskie (zwłaszcza makrela i łosoś). Spośród ryb słodkowodnych większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają: tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) i tołpyga pstra (Hypophthalmichthys nobilis).

Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na szkodliwe działanie wolnych rodników, dlatego też osoby przyjmujące większą ilość tych substancji powinny równolegle suplementować antyoksydanty.

Rekiny już od blisko 400 milionów lat żyją na Ziemi w niezmienionej formie. Te tak zwane chrzęstnoszkieletowe ryby charakteryzują się niespotykanym zdrowiem. Chrząstka z rekina, przyjmowana jako suplement, wspiera prawidłowe funkcjonowanie stawów.

Rekin określany jest przez badaczy morskiej fauny i flory mianem „perfekcyjnie skonstruowanego mechanizmu”. Te żyjące stworzenia istnieją na Ziemi w niezmienionej formie już od 400 milionów lat. Rekiny nigdy nie śpią, nigdy nawet nie odpoczywają, a mimo to są niezwykle silne i zdrowe. Na tę ostatnią cechę naukowcy zwrócili uwagę dopiero kilka lat temu. Gdzie więc leży sekret rekinów? Być może powodem, dla którego rekiny przetrwały 400 milionów lat jest fakt, że ich organizm zapewnia im przetrwanie w każdych warunkach. Struktura ich budowy, narząd zmysłu oraz ich odporność są prawie doskonałe. Ich jedynym wrogiem jest człowiek. Rekiny nie posiadają żadnych kości, tylko chrząstki, które stanowią około 6-8% ich całkowitej masy ciała. Silny i skuteczny układ odpornościowy rekinów zasługuje na szczególną uwagę. Ich rany szybko się goją i rzadko ulegają zakażeniu. Cechą charakterystyczną układu odpornościowego rekinów jest to, że cały czas wytwarza on przeciwciała, krążące po całym organizmie, podczas gdy system obronny człowieka zazwyczaj aktywizuje się tylko wtedy, gdy musi zwalczyć jakąś infekcję.
Shark Aid to suplement, zawierający chrząstkę rekina. Aktywne składniki chrząstki rekina przyczyniają się do zdrowego stanu stawów oraz prawidłowego procesu chrzęstnienia. Jest szczególnie polecany sportowcom oraz osobom, wykonującym ciężką pracę fizyczną, obciążającą stawy. Produkt jest zalecany także starszym osobom, by wspomagać prawidłowe funkcjonowanie stawów.

Z powodu właściwości hamowania wzrostu drobnych naczyń krwionośnych, chrząstki rekina nie powinny przyjmować kobiety w ciąży oraz dzieci. Osoby ze złamaniami kości, pacjenci po świeżo przebytym zawale serca, zabiegu operacyjnym mogą ją zastosować dopiero po 6 tygodniach od zakończenia leczenia. (po konsultacji lekarskiej).

Wodna fauna i flora nie tylko są źródłem doznań estetycznych dla naszych oczu, ale także cennych składników odżywczych. Spirulina Max to produkt zawierający algę – spirulinę, bogatą w witaminy, składniki mineralne oraz inne pożyteczne substancje, które skutecznie wspomagają stan naszego zdrowia.

Wodorosty (algi) to rośliny o prostej strukturze, zamieszkujące akweny wodne. Wśród alg najbardziej niezwykłe są algi: szmaragdowozielona i niebieskozielona. Oba te gatunki stanowią znakomite źródło składników odżywczych o idealnej kompozycji. 40- 60% ich suchej masy jest zbudowane z substancji łatwo przyswajalnych przez organizm. Są one także odpowiednie dla wegetarian, gdyż w swoim składzie mają pełnowartościowe białko, stanowiące doskonały suplement aminokwasów. Algi morskie zawierają wyjątkowo duże ilości substancji mineralnych: jodu, bromu, manganu, potasu, żelaza. Występujące w nich żelazo ma formę organiczną, tak więc wodorosty są jego znakomitym, naturalnym źródłem. Oba rodzaje alg zawierają szerokie spektrum witamin. W ich skład wchodzą wszystkie witaminy z grupy B, a także witamina C i E. Są także naturalnym źródłem witaminy A oraz kwasu linolowego. W wodorostach występują także pokaźne ilości kwasów nukleinowych (RNA, DNA) oraz chlorofilu. Ta ostatnia substancja jest wspaniałym środkiem tonizującym oraz wewnętrznym dezodorantem.
Osoby mające problemy z tarczycą przed przyjmowaniem tabletek z alg powinny zasięgnąć opinii lekarskiej.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

www.leczeniehemoroidow.com.pl www.pamiec.org www.rzesy.net